8 Ιουν 2013

'' ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ" Ένα Ελληνικό τεθωρακισμένο όχημα που ''χάθηκε στο ...Πήλιο '' ! (video)


Υπάρχει μέλλον για το Ελληνικό
τεθωρακισμένο όχημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» της ΕΛΒΟ; ..Όχι απο ότι γνωρίζουμε .!


Είναι δυνατόν να σχεδιάζουμε Ελληνικά ελαφρά τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού και να επιμένουμε στα αρχαία αμεράνικα Μ113 ; και όμως είναι !



Η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να προσφέρει στη διεθνή αγορά ένα χαμηλού κόστους, υψηλών προδιαγραφών Η ΕΛΒΟ θα μπορούσε να προσφέρει στη διεθνή αγορά ένα χαμηλού κόστους, υψηλών προδιαγραφών ΤΟΜΑ μετά από επανασχεδιασμό του πρωτοτύπου.
Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στελέχη της ΓΔΑΕΕ συναντήθηκαν στις 6 Μαρτίου 2013 με το Γενικό Εμπορικό Διευθυντή της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ) κατόπιν αιτήματος της εταιρείας και συζήτησαν θέματα που αφορούν τη Σύμβαση 2/2002 του ΥΠΕΘΑ με την εταιρεία για τη βελτίωση κατασκευής του πρωτοτύπου Τεθωρακισμένου Οχήματος Μάχης (ΤΟΜΑ), καθώς επίσης και τα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, στα οποία συμμετέχει η εταιρεία.

Προφανώς η ανακοίνωση αναφέρεται στο πρωτότυπο «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» σχεδίασης και ανάπτυξης της ΕΛΒΟ στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 για σχετικό πρόγραμμα προμήθειας νέων ΤΟΜΑ από τον Ελληνικό Στρατό, το οποίο όμως έχει μηδενικές προοπτικές υλοποίησης οπότε δεν τίθεται θέμα χρηματοδότησης για την περαιτέρω βελτίωση του οχήματος. Υπό τις σημερινές συνθήκες η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού της εταιρείας αποτελεί μονόδρομο, όχι απαραίτητα δύσβατο αφού η ΕΛΒΟ κατάφερε να διεισδύσει στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Μέσης Ανατολής με την ανάθεση κατασκευής στρατιωτικών φορτηγών από χώρα της αραβικής χερσονήσου που υπεγράφη στην τελευταία έκθεση IDEX των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Όσον αφορά το «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» και λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς τάσεις για τεθωρακισμένα οχήματα, η εταιρεία θα μπορούσε να αναζητήσει συνεργασίες από το εξωτερικό και να προσφέρει στη διεθνή αγορά ένα χαμηλού κόστους και υψηλών προδιαγραφών ΤΟΜΑ/ΤΟΜΠ εφόσον προχωρήσει στην επανασχεδίασή του και συγκεκριμένα:1. στην αντικατάσταση του πύργου ΚUKA Ε8 των 30mm ενός ατόμου γερμανικής κατασκευής από τηλεχειριζόμενο πύργο. Ενδεικτικά, ισραηλινή εταιρεία προσφέρει τηλεχειριζόμενο πύργο εξοπλισμένο με πυροβόλο 30mm και δίδυμο εκτοξευτή Α/Τ βλημάτων Spike, ως λύση αναβάθμισης των γνωστών ΤΟΜΠ Μ-113.

Αυτό θα είχε ως αποτελέσμα την μείωση της απαίτησης επάνδρωσης από πλήρωμα 3 ατόμων σε 2 και τη επακόλουθη αύξηση του αριθμού της αποβιβαζόμενης ομάδας σε 10 άτομα, την μείωση του συνολικού βάρους αλλά και τη μείωση της τελικής προσφερόμενης τιμής.

2. στην διαπλάτυνση και μείωση του ύψους του σκάφους, με προβλέψεις για την τοποθέτηση πρόσθετης σύνθετικής/κεραμικής θωράκισης, ακόμα και αν αποβεί σε βάρος της δυνατότητας αερομεταφοράς από αεροσκάφος C-130. Ως πρότυπο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το σκάφος των αρμάτων μάχης Leopard-2A6, τα οποία είχε συναρμολογήσει η ΕΛΒΟ στις εγκαταστάσεις της.

Για το Ελληνικό τεθωρακισμένο είχει υποβάλλει Βουλευτής της Χρυσής Αυγής ερώτηση στην Ελληνική Βουλή ...Απάντηση άγνωστη !
Η
Ερώτηση για το αναξιοποίητο τεθωρακισμένο όχημα μάχης «Κένταυρος» - Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013


ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ


ΘΕΜΑ: Αναξιοποίητο το τεθωρακισμένο όχημα μάχης «Κένταυρος»


Το ελληνικής σχεδίασης τεθωρακισμένο άρμα μάχης «Κένταυρος» το οποίο τηρούσε όλες τις προδιαγραφές του Ελληνικού Στρατού και είχε σχεδιασθεί από ελληνικά χέρια με γνώμονα τις επιχειρησιακές ανάγκες του Στρατού μας, παραμένει αναξιοποίητο. Ενώ υπήρξαν σχέδια για αρχική παραγγελία 150 περίπου αρμάτων τέτοιου τύπου, εν τούτοις αδρανοποιήθηκε και δεν υλοποιήθηκε.


Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:


1) Γιατί δεν αξιοποιείται ένα όπλο φτιαγμένο για τις ανάγκες του Στρατού μας το οποίο θα συμβάλλει στην κάλυψη των επιτακτικών επιχειρησιακών αναγκών του;
2) Γιατί χάνεται μία ευκαιρία για την ανάπτυξη της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας;


Αθήνα, 03/06/2013
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ


Ας μας απαντήσει ο αρμόδιος υπουργός αν υπήρξαν συγκεκριμένα συμφέροντα τα οποία αδρανοποίησαν την αρχική παραγγελία των 150 ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ για τον Ελληνικό Στρατό;
To video που ακολουθεί δείχνει τις δυνατότητες του ΤΟΜΑ "ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ".
 

πηγη
kerberos-hellas

ΣΧΕΤΙΚΑ: Η ΛΕΞΗ «ΑΝΑΠΤΥΞΗ» ΣΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ 300 ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΩΝ ΠΡΟΔΟΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΗΜΑΙΝΕΙ : ΣΑΜΠΟΤΑΖ


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου