15 Οκτ 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΖΗΤΗΣΕ Ο ΑΛΒΑΝΟΣ ΥΠ.ΕΞ. ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΕΝΙΖΕΛΟ! > Να άρει την εμπόλεμη κατάσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και να αναγνωριστούν τα δικαιώματα σε ιδιοκτησίες των τσαμουριωτών που εγκατέλειψαν την Ελλάδα πριν από εξήντα χρόνια!!!

 
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, συναντήθηκε σήμερα με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ο πρωθυπουργός εξήρε τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση θα δώσει μια νέα διάσταση σε αυτή τη συνεργασία σε πνεύμα φιλίας και για το συμφέρον των δύο χωρών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε εκτίμηση της απόδοσης των σημερινών διμερών σχέσεων και συζητήθηκαν θέματα που υπάρχουν σήμερα, ή ακόμη και αυτά που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την περιφερειακή συνεργασία. Η συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, δήλωσε ο Ράμα, έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών της περιοχής.

Σημειώνεται ότι στην αντιπροσωπεία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ήταν και ο Πύρρος Δήμας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αλβανία και είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αλβανός ΥΠΕΞ ζήτησε άρση της εμπόλεμης κατάστασης με την Αλβανία

Κατά τη συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ, Ευάγγελου Βενιζέλου, με τον Αλβανό ομόλογό του, Ditmir Bushati, ο τελευταίος ζήτησε από την Ελλάδα να άρει την εμπόλεμη κατάσταση που υπάρχει μεταξύ των δύο χωρών και να αναγνωριστούν τα δικαιώματα σε ιδιοκτησίες των τσαμουριωτών που εγκατέλειψαν την Ελλάδα πριν από εξήντα χρόνια.

« Μεταξύ των δύο χωρών μας υπάρχει μια συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων και κατευθύνει εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου όλα τα θέματα που πρέπει να επιλυθούν, μακριά από κάθε είδους εθνικιστικής επιρροής. Πιστεύουμε ότι η ενεργοποίηση των μηχανισμών που προβλέπονται από τη Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας, σε συνδυασμό με την άρση του στρατιωτικού νόμου από την Ελλάδα, ο οποίος από μόνος του, δεν αντικατοπτρίζει την καλή σημερινή φιλία και την ευρωπαϊκή πορεία μεταξύ των λαών μας.

Η άρση της εμπόλεμης κατάστασης θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα θα δώσει τη δυνατότητα δικαίωσης της αναγνώρισης των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας (των τσάμηδων), σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τόνισε ο Bushati.
Σχετικά με το θέμα της άρσης της εμπόλεμης κατάσταση ο Έλληνας διπλωμάτης είπε ότι η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα και έχει δηλωθεί μια κατάσταση ειρήνης με την Αλβανία από το υπουργικό συμβούλιο του 1987.

«Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα, και έχουν ξεπεραστεί τα εμπόδια και έχουμε μπει στην ιστορία των σχέσεων των δύο χωρών σε μια περίοδο συνεργασίας. Η κατάσταση της ειρήνης ανακοινώθηκε από το 1987 από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ελλάδας», είπε ο Βενιζέλος και για περαιτέρω διευκρίνιση παρέπεμψε προσφυγή στο Στρασβούργο.



© Βαλκανικό Περισκόπιο - Ἂρθρα & Σκέψεις- Γιῶργος Ἐχέδωρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου