26 Οκτ 2014

ΝΑΙ Ο ΑΡΘΡΟΓΑΦΟΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΑΞΟΝΑ Ρ.Ι.Κ (ΡΩΣΙΑ - ΙΣΛΑΜΙΚΑ ΚΡΑΤΗ - ΚΙΝΑ) ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ, ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΩΝ ΑΞΟΝΩΝ «Β.Α.Σ.Τ.Ρ.» (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ – ΑΛΒΑΝΙΑ – ΣΚΟΠΙΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ – ΡΟΥΜΑΝΙΑ) !!!

Ο Λαβρόφ ανακοινώνει την νέα Σινο-κεντρική γραμμή εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας

Lavrov Lays Out Russia's New, China-Centric Foreign Policy Line
Μετάφραση – επιμέλεια: Σαραντάρη Κατερίνα
Κέντρο Ανατολικών Σπουδών

Από: Joshua Kucera
Ο υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, έκανε μια ανακεφαλαίωση της ταχέως εξελισσόμενης εξωτερικής πολιτικής της χώρας του, στην οποία συμπεριλαμβάνονταν σαφέστατοι υπαινιγμοί για τον αναπροσανατολισμό της χώρας του προς την Ασία – κυρίως την Κίνα και μακριά από την Ευρώπη.

Σε ομιλία στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος της χώρας, Ενωμένη Ρωσία, στις 20 Οκτωβρίου, ο Λαβρόφ αναφέρθηκε σε οικεία θέματα όπως η ανάγκη για έναν πολυπολικό κόσμο όπως και για την προδοσία της Δύσης.
Αλλά στο παρελθόν οι Ρώσοι αξιωματούχοι τείνουν να παραλείπουν τις λεπτομέρειες για το πώς θα έμοιαζε ο κόσμος χωρίς τη Δυτική ηγεσία.
Στην ομιλία του Λαβρόφ είναι εντυπωσιακή η προσοχή που δίνεται στην Κίνα. Το παρακάτω αποτελεί τμήμα της εισαγωγής του: «Η επανευθυγράμμιση, ή ακόμη θα έλεγα, η αποκέντρωση της παγκόσμιας ισορροπίας ισχύος, είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της εποχής μας. Πιο ξεκάθαρα, αυτό μπορεί να γίνει φανερό με την μεγαλύτερη οικονομική δύναμη και αυξανόμενη πολιτική επιρροή της περιοχής της Ασίας-Ειρηνικού. Αυτές οι χώρες έχουν αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τον ρόλο του οδηγού της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης, τον οποίο είχαν παραδοσιακά οι ΗΠΑ, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία. Όπως μπορούμε να δούμε, η Κίνα κατάφερε τη μεγαλύτερη επιτυχία σε αυτόν τον τομέα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει γίνει για πρώτη φορά η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο σε όρους ισότητας αγοραστικής δύναμης.

Με βάση τα πορίσματα των εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ, οι επτά μεγαλύτερες, λεγόμενες «αναδυόμενες οικονομίες», συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, ξεπέρασαν όσον αφορά το συνολικό ΑΕΠ τις επτά βιομηχανικές χώρες της Δύσης. Αυτό δημιουργεί μια εντελώς διαφορετική εικόνα του κόσμου που δεν ταιριάζει καθόλου με την μακραίωνη ιδέα της Δυτικής κυριαρχίας στην παγκόσμια οικονομία, τη χρηματοδότηση και την πολιτική.»

Στη συνέχεια, επεκτάθηκε στην αυξανόμενη ανάπτυξη δεσμών της Ρωσίας με την Ασία και ιδιαίτερα με την Κίνα, αν και τονίζει ότι αυτό δεν είναι μια αντίδραση που προέρχεται από την διατάραξη των σχέσεών της με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική. «Έχουμε κάνει πρόσφατα μεγάλη προσπάθεια για την ανάπτυξη των σχέσεων με τα κράτη της Ασίας και του Ειρηνικού. Στο πλαίσιο αυτό, μερικοί είπαν ότι η Ρωσία επαναπροσανατόλισε τις εξωτερικές τις σχέσεις από τη Δύση προς την Ανατολή, κάτω από την επιρροή της επιβολής των κυρώσεων από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Στην πραγματικότητα, η στενότερη συνεργασία με τις χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένου του ενδιαφέροντος της τόνωσης της ανάπτυξης των ανατολικών περιοχών μας, υπήρξε μια μακροχρόνια προτεραιότητα της πολύπλευρης ρωσικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία σφραγίζεται σε μία αντίληψη που εγκρίθηκε από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η πολιτική ανάπτυξης σχέσεων με την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού και με τους οργανισμούς περιφερειακής ολοκλήρωσης της περιοχής θα εφαρμοσθούν παρά τις πιθανές αλλαγές σε άλλα μέρη του κόσμου. Βεβαίως, τα πρόσφατα περιοριστικά μέτρα έδωσαν ώθηση για πιο ενεργά αναπτυσσόμενες σχέσεις με τους εταίρους μας στην Ανατολή, παρόλο που εμείς θα προτιμούσαμε να το κάνουμε αυτό παράλληλα με την ανάπτυξη της παραδοσιακής συνεργασίας μας με τη Δύση, και όχι στη θέση αυτής.»

«Έχουμε κάνει μια σημαντική πρόοδο στην ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας μας με την Κίνα. Τα σχετικά στοιχεία και οι αριθμοί έχουν δοθεί στο πλαίσιο μιας πρόσφατης συνάντησης των αρχηγών των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Κίνας στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπογράψαμε περίπου 40 συμφωνίες. Αυτή η συνεργασία είναι πολύ σημαντική όχι μόνο για την προώθηση των διμερών σχέσεων και της οικονομικής συνεργασίας, την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και την ενίσχυση της πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας, αλλά και για την ενίσχυση της σταθερότητας των διεθνών σχέσεων. Η συνεργασία μας έχει γίνει γεγονός της διεθνούς ζωής και ο ρόλος της έχει αυξηθεί.

Συνεργαζόμαστε ενεργά με την Κίνα στο πλαίσιο των SCO, BRICS και άλλων πολυμερών οργανισμών και βεβαίως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Παρά τα όσα λέει ο Λαβρόφ, είναι εμφανής η σημασία που δίνει η Ρωσία στην BRICS και την SCO μετά από την κρίση στην Ουκρανία. Σε ένα μη επιστημονικό αλλά ενδεικτικό παράδειγμα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών στο RIA Novosti , το ρωσικό ακρωνύμιο για την SCO έχει εμφανιστεί 310 φορές, και για την BRICS 371 φορές. Στο ίδιο εξάμηνο του 2013, το “SCO” εμφανίστηκε 164 φορές και το “BRICS” 132 φορές. 

Ωστόσο, πολλοί στη Ρωσία αμφισβητούν αυτούς τους αυξανόμενους δεσμούς με την Κίνα καθώς αναρωτιούνται αν το Πεκίνο εκμεταλλεύεται τη στιγμή αδυναμίας της Μόσχας. Για παράδειγμα, ο Boris Nemtsov από την αντιπολίτευση, δήλωσε ότι η Ρωσία κινδυνεύει να γίνει μια «αποικία πρώτων υλών» της Κίνας, σημειώνοντας ένα πλήθος (κατά την άποψή του) μονόπλευρων συμφωνιών που σύναψαν πρόσφατα η Κίνα και η Ρωσία. Σε μια συνέντευξη στην ιστοσελίδα Svobodnaya Pressa, ο ειδικός στις Σινορωσικές σχέσεις Andrey Ostrovskiy του Ινστιτούτου Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, έδωσε μια περίεργη απάντηση σε αυτή την κριτική: «Έχω ακούσει πολλές φορές ότι η Ρωσία έχει γίνει μια αποικία πρώτων υλών για την Κίνα. Και έτσι έχω μια ερώτηση: δεν είναι η Ρωσία μια «αποθήκη» πρώτων υλών για την Ευρωπαϊκή Ένωση; Και αν είμαστε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν μπορούμε να γίνουμε μια «επαρχία» πρώτων υλών για την Κίνα; Γιατί η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι μια «επαρχία» πρώτων υλών για ολόκληρο τον κόσμο, να ευημερεί και γιατί να μην κάνουμε και εμείς το ίδιο; Πολύ περισσότερο, η κρίση στην Ουκρανία δείχνει έντονα ότι η παροχή πρώτων υλών μόνο προς μία κατεύθυνση – προς την Ευρώπη – έχει συνέπειες».

Οι Ρώσοι τείνουν να έχουν βαθιά δυσπιστία απέναντι στους Κινέζους, οπότε θα είναι ενδιαφέρον να δούμε με ποιόν τρόπο θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να «πουλήσει» στον λαό της την αντίληψη ότι η Κίνα είναι ο καλύτερος φίλος τους στον κόσμο. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι ότι η Ρωσία θα φιλοξενήσει τον επόμενο χρόνο, ταυτόχρονες συνόδους κορυφής των BRICS και της SCO στην πόλη Ufa, για τις οποίες οι προετοιμασίες είναι ήδη λεπτομερείς. Έτσι αυτό το γεγονός υπόσχεται να είναι μια πραγματική διαφήμιση για τη νέα στροφή της Ρωσίας προς την Ανατολή.

Πηγη: http://www.eurasianet.org/node/70571


icmu.nyc

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου