17 Δεκ 2014

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: «Τι είναι αυτοί; Μήπως είναι νεοναζί;» «Όχι, είναι χιλιάδες απλοί Γερμανοί. Είναι η γερμανική μεσαία τάξη που διαδηλώνει»

Ο παρουσιαστής της Δανικής κρατικής τηλεόρασης ρωτάει τον ανταποκριτή του καναλιού στη Δρέσδη, όπου έλαβε χώρα μεγαλειώδες συγκέντρωση 15.000 ατόμων κατά της ισλαμοποίησης από το κίνημα «Pegida» («Πατριώτες Ευρωπαίοι εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης»).
 Kim Bildsøe Lassen, παρουσιαστής: «Michael Reiter, είσαι μαζί μου από τη Δρέσδη. Βρίσκεσαι σε μια διαδήλωση όλο το βράδυ. Προσπάθησε να μου περιγράψεις τι είδους άνθρωποι διαδηλώνουν. Είναι, όπως λένε οι πολιτικοί εδώ, ως επί το πλείστον νεο-ναζί με κοστούμια;»
Μιχαήλ Reiter: «Λοιπόν, κοίταξα πολύ προσεκτικά, και δεν είδα κανένα κοστούμι, είδα μια χούφτα νεοναζί και Γερμανών δεξιoύς λαϊκιστές, αλλά όμως, είδα χιλιάδες απλούς Γερμανούς. Ήταν η γερμανική μεσαία τάξη, η οποίοι διαδήλωσε σήμερα. Δεν ήταν ένα μάτσο κακοποιοί με τατουάζ με σβάστικες στο λαιμό και έχει προβληματίσει ότι αυτή η διαμαρτυρία είναι έξω από το κέντρο της γερμανικής κοινωνίας. Δεν έχω δει εδώ στη Γερμανία κάτι τέτοιο μέχρι τώρα. ... Μπορεί να δείχνει τους σπόρους για μια γερμανική δεξιά στροφή».






Στην διαδήλωση υπήρχαν πανό κατά της ισλαμοποίησης της Δύσης και συνθήματα όπως «μηδενική ανοχή προς τους εγκληματίες αιτούντες άσυλο», «Προστατέψτε την πατρίδα μας» και «σταματήστε τον εξισλαμισμό».



Ο Lutz Bachmann, (δεξιά), ο επικεφαλής της Pegida, οδήγησε τα πλήθη, πότε κουνώντας την γερμανική σημαία πότε καθοδηγώντας συνθήματα όπως "Wir sind das Volk", «Εμείς είμαστε ο λαός», ένα σύνθημα ιστορικό που ακούγονταν στις "διαδηλώσεις της Δευτέρας" ενάντια στην κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας στην περίοδο πριν την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Η οργανωτική επιτροπή της Pegida αποτελείται από 12 άτομα, που βρέθηκαν μεταξύ τους μέσω του facebook. Μέχρι στιγμή ο LutzBachmann είναι ο μόνος που έχει εμφανιστεί στη δημοσιότητα και είναι και ο ομιλητής στις διαδηλώσεις.

Αυτή ήταν η ένατη συνεχόμενη εβδομάδα που η Pegida κάνει διαμαρτυρία στους δρόμους της πόλης στο ανατολικό γερμανικό κρατίδιο της Σαξονίας.

Η πρώτη πορεία, που διαφημίστηκε στο Facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσέλκυσε μόλις 200 οπαδούς. Από την περασμένη εβδομάδα, το ποσοστό αυτό είχε ανέλθει στις10.000. Από το βράδυ της Δευτέρας είχε ανέλθει σε περίπου15.000.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle : Η ενίσχυση του αντιισλαμικού κινήματος Pegida προβληματίζει τον πολιτικό κόσμο της Γερμανίας. Οι απόψεις για τον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισής του ποικίλουν ακόμη και εντός του κυβερνητικού συνασπισμού. Οι αντιδράσεις των γερμανών πολιτικών έναντι του φαινομένου ήταν διαφορετικές ακόμη και εντός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της καγκελαρίου Μέρκελ. Ο χριστιανοδημοκράτης τοπικός πρωθυπουργός της Σαξονίας Στάνισλαβ Τίλιχ υπογράμμισε στην εφημερίδα Welt την ανάγκη διαλόγου με τους οπαδούς του κινήματος Pegida, προκειμένου να διασκεδαστούν οι φόβοι τους έναντι του ενισχυμένου ρεύματος μεταναστών -κυρίως από τη Συρία, το Ιράκ αλλά και άλλες εστίες κρίσης. Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ χαρακτήρισε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το συγκεκριμένο κίνημα «ξεδιάντροπο», υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξισλαμισμού. Εξίσου καυστικός ήταν και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, ο οποίος τόνισε ότι «αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι ευρωπαίοι πατριώτες, αλλά επικίνδυνες εθνικιστικές δυνάμεις».



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / από εδώεδώεδώεδώ κι εδώ

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου