9 Ιαν 2015

Η Τουρκία «χτίζει» Άμυνα κι εμείς σταματήσαμε ακόμη και τα «μερεμέτια»


F35 

Η Τουρκία εξοπλίζεται σαν “αστακός” παίζοντας ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ. Η ανακοίνωση της απόφασης της Ουάσινγκτον για μη παράδοση δύο φρεγατών στην Τουρκία μπορεί να προκάλεσε ικανοποίηση σε Αθήνα και Λευκωσία ,αλλά η απάντηση την Άγκυρας ήταν άμεση. Η επικύρωση της παραγγελίας ακόμη τεσσάρων F-35, συμπτωματικά ανακοινώθηκε χθες . Τα χρήματα είναι πολλά και δεν αφήνουν κανέναν αδιάφορο όσο εκνευρισμένος κι αν είναι με την Τουρκία του Ερντογάν που όλο και απομακρύνεται από την Δύση. Δεν εξαιρούνται οι αμερικανοί αυτού του κανόνα.

Η Τουρκία ανακοίνωσε και μία σειρά άλλων σημαντικών αποφάσεων όπως η αύξηση του αριθμού παραγγελίας μεταγωγικών ελικοπτέρων Chinook.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μόνιμη και αυτοκαταστροφική “νάρκη”. Κανείς δεν έχει απαίτηση να ανοίξει συζήτηση για εξοπλισμούς την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε τεράστια οικονομική δυσκολία και σε προεκλογική περίοδο. Όμως είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι ακόμη και τα “μερεμέτια” που η κυβέρνηση είχε εγκρίνει ως επείγοντα και απαραίτητα για να δουλέψει σε υψηλότερες στροφές η ελληνική στρατιωτική μηχανή σταμάτησαν αναμένοντας την επόμενη κυβέρνηση. Όλοι γνωρίζουμε ότι ακόμη και η αλλαγή…θυρωρού στον ελληνικό κρατικό μηχανισμό σημαίνει πολύμηνη καθυστέρηση ακόμη και για πολύ πιο απλά θέματα από την συντήρηση οπλικών συστημάτων.

Δυστυχώς μέσα στον “εκλογικό πυρετό” κανείς δεν φαίνεται να κατανοεί ότι η πολυτέλεια του χρόνου δεν υπάρχει. Ακόμη και αν οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Οκτώβριο , “έτρεχαν” κανονικά πάλι καθυστερημένοι θα είμασταν. Αλλά τουλάχιστον θα είχαμε την ελπίδα ότι κάτι θα βελτιωνόταν σύντομα.

Ελπίδα όλων είναι αυτές οι διαπιστώσεις να μην γίνουν μετά από “ατυχές γεγονός” όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα. Δυστυχώς στον χώρο της Άμυνας ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος ότι κάτι δεν θα πάει στραβά. Τα προβλήματα που αναδείχθηκαν στο σύστημα έρευνας διάσωσης κατά την διάρκεια της επιχείρησης στο Norman Atlantic είναι το πιο “φρέσκο” παράδειγμα. Το οποίο και επιβεβαιώνει όσους λένε ότι το ρίσκο που έχουμε αναλάβει ως χώρα αφήνοντας την Εθνική Άμυνα χωρίς τα απαραίτητα “μερεμέτια” είναι πολύ μεγάλο. πηγη


kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου