6 Οκτ 2015

Σε Ινδούς και Κινέζους ξενοδοχεία της Ρόδου!



Σε χέρια Ινδών, Κινέζων και Ισραηλινών, πέρασαν το τελευταίο χρονικό διάστημα ξενοδοχειακές μονάδες της Ρόδου, ενώ η κινητοποίηση συνεχίζεται με αποτέλεσμα να πιθανολογούνται και άλλες εξαγορές ή ενοικιάεσις τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι νέες αγορές δείχνουν τα αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον τουρισμό και ειδικά για τη Ρόδο, από την άλλη όμως επιβεβαιώνουν τους φόβους για αφελληνισμό της ελληνικής ξενοδοχείας, όπως και πρόσφατα εκφράστηκαν από τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ κ. Ανδρεάδη αλλά και άλλους τουριστικούς παράγοντες.

Αν συνυπολογίσει κανείς το γεγονός ότι ήδη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τόσο στη Ρόδο όσο και στις άλλες τουριστικές περιοχές βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ευρωπαϊκών τουριστικών οργανισμών,  ευνόητα είναι τα συμπεράσματα.

Προ των πυλών επίσης βρίσκεται το θέμα των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, που είναι πιθανόν να οδηγήσει σε άλλα χέρια πολλές ξενοδοχειακές μονάδες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Στη Ρόδο πράγματι υπάρχει έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Είναι γνωστή η περίπτωση του Ινδού επιχειρηματία κ. Τσάντα, στην ιδιοκτησία του  οποίου έχουν περιέλθει δύο μικρές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις στη Νότια Ρόδο, (Λάρδο) στη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Σε άλλη εταιρεία κινεζικών συμφερόντων, που εδρεύει στην Αθήνα έχει ενοικιάσει ξενοδοχεία εντός της πόλεως και τα λειτουργεί ενώ ένας από τους ισχυρότερους οικονομικά επιχειρηματίες του Ισραήλ φέρεται να έχει εξαγοράσει το ιστορικό ξενοδοχείο “Ιβίσκος”.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για την αγορά ή ενοικίαση και άλλων ξενοδοχείων στο νησί μας.

ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Όπως αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο του ο κ. Ν. Φιλιππίδης,  στον τουριστικό κλάδο και ειδικά στον ξενοδοχειακό η τελευταία λύση, της εισόδου νέων επενδυτών στις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, αναμένεται να «φορεθεί» ιδιαίτερα, απόρροια των προοπτικών του τουρισμού αλλά και της παράδοξης αύξησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου στο 40% εν μέσω πρωταφανούς άνθησης του τουρισμού στη χώρα! Για να γίνει αντιληπτό το πρόβλημα. Από τα 7 δις. ευρώ των χρηματοδοτήσεων του κλάδου, περίπου τα 3 δις. ευρώ δεν εξυπηρετούνται, το μεγαλύτερο μέρος μάλιστα από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της χώρας.

Μετά την προώθηση εντός του μήνα του νέου πλαισίου διαχείρισης των κόκκινων δανείων, οι εναλλακτικές που θα προτείνονται στους ιδιοκτήτες των υπερχρεωμένων ξενοδοχείων θα αφορούν είτε την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όρους …αγοράς, είτε της ίδιας της επιχείρησης κατόπιν συμφωνίας με τους ξενοδόχους. Σε περίπτωση άρνησης της τελευταίας επιλογής και εφόσον συνεχίζει ο ιδιοκτήτης να μην βάζει λέφτά, τότε θα επιβάλλονται και οι δύο παραπάνω λύσεις.
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου