21 Νοε 2015

Ποιο είναι το ρωσικό σύστημα ηλεκτρονικού Πολέμου που «έσβησε τα φώτα» στο ΝΑΤΟ στην Συρία (Βίντεο)

maxresdefault

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων και χωρών Κ.Α.Κ )
Σύμφωνα με άρθρο μας στην ιστοσελίδα pentapostagma.gr, με τίτλο (Άγνωστο ρωσικό υπερόπλο «έσβησε τα φώτα» στο ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο και την Συρία), είχαμε τονίσει ότι η Ρωσία έχει δημιουργήσει στην Μέση Ανατολή τις συνθήκες εκείνες κάτω από τις οποίες καμία δυτική αεροπορική ή χερσαία δύναμη δεν θα είναι σε θέση να αναλάβει στρατιωτική δράση χωρίς την συγκατάθεση της Μόσχας.

Την αλλαγή στα δεδομένα έφερε το νέο σύστημα ραντάρ και σόναρ με την επωνυμία Richag-AV , το οποίο μπορεί να τοποθετηθεί σε ελικόπτερα, πλοία και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό , ΜΠΛΟΚΑΡΟΝΤΑΣ οπλικά συστήματα και «πιθανούς αντιπάλους» από απόσταση αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων μακριά. Το σύστημα αυτό σύμφωνα με τους προγραμματιστές του δεν έχει ανάλογο οπουδήποτε στον κόσμο.!!


Σε  παρουσίαση για τους δημοσιογράφους η ρωσική εταιρεία  Radio-Electronic Technologies, είχε ανακοινώσει την τοποθέτηση της πρώτης παρτίδας ενός νέου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου τοποθετημένου σε ελικόπτερα , του συστήματος που είναι γνωστό ως «Richag-AV».
Το σύστημα Richag-AV, τοποθετήθηκε σε ελικόπτερο Mi-8MTPR1 ( παραλλαγή του ελικοπτέρου Mi-8MTB5-1). Το ηλεκτρονικό σύστημα αντιμέτρων του συστήματος αυτού έχει σχεδιαστεί για να «μπλοκάρει» ραντάρ, σόναρ και άλλα συστήματα ανίχνευσης, αεροσκάφη , ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυραύλους αέρος-αέρος και επιφανείας-αέρος σε ακτίνα μερικών εκατοντάδων χιλιομέτρων.
Μπορεί να τοποθετηθεί σε  οποιοδήποτε σύστημα ( εναέριο , επίγειο, θαλάσσιο) , συμπεριλαμβανομένων των ελικοπτέρων και των αεροσκαφών.
Επί του ρωσικού μεταφορικού ελικοπτέρου MI8-MTPR1 το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Richag-AV, χρησιμοποιεί συστοιχίες κεραιών πολλαπλών δεσμών, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία DRFM, ενώ έχει σχεδιαστεί για την ενεργό εμπλοκή του ενάντια σε ράδιο-ηλεκτρονικά συστήματα κατευθυνόμενων όπλων, όλων των τύπων.
latakia
Σε μια κατάσταση μάχης, το σύστημα  αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μέρος μιας αεροπορικής ομάδας με αποστολή την καταστολής  της εχθρικής αεράμυνας SEAD, αποσκοπώντας στην εκμηδένιση σχεδόν οποιουδήποτε αμυντικού συστήματος , ΤΥΦΛΩΝΟΝΤΑΣ τα πάντα μέχρι και το αντιαεροπορικά αντιπυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ MIM-104 «Patriot», γράφουν οι Ρώσοι.!!
Η εφημερίδα Rossiyskaya Gazeta σε άρθρο της αναφέρει ότι εκτός από την «τύφλωση» των εχθρικών συστημάτων όλων των κατηγοριών σε αέρα , θάλασσα και έδαφος , το Richag-AV είναι σε θέση να λειτουργεί ΚΑΙ ως ραντάρ αποσκοπώντας στην συλλογή πληροφοριών, μέσω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας SIGINT .

Με ενσωματωμένη μια τεράστια βάση δεδομένων για τους διάφορους τύπους των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, το σύστημα είναι ικανό ταχύτατα να προσδιορίζει τον τύπο του στόχου, επιτρέποντας έτσι να «κλειδώνεται» αποτελεσματικά και να καταστρέφεται μέσα σε ελάχιστο χρόνο .

Δημοσιογράφοι στο Καζάν πληροφορήθηκαν ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν τουλάχιστον οχτώ  ελικόπτερα Mi-8MTPR-1 εξοπλισμένα με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Richag-Av, ενώ έγινε γνωστό ότι ο ρωσικός στρατός θα παραλάβει  συνολικά 18 τέτοια συστήματα μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 με συνολικό κόστος 11,5 δισεκατομμύρια ρούβλια ($ 186 εκατομμύριο).

Παράλληλα με το σύστημα Richag-AV, ο ρωσικός στρατός σήμερα είναι εξοπλισμένος και με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης του εναέριου συστήματος L-175Β Hibini , και των επίγειων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου 1L269 Krasuha-2 και 1L267 Moskva-1 .
Η Kret είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών συστημάτων της Ρωσίας και δημιουργήθηκε το 2009. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη και την παραγωγή  ράδιο-ηλεκτρονικού εξοπλισμού στον τομέα της πολιτικής και στρατιωτικής αεροπορίας, καθώς και σε συστήματα ραντάρ αέρος, συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά  και σε μια ποικιλία από όργανα ακριβείας.
Από την εμπόλεμη ζώνη στο βόρειο τμήμα της Συρίας ήρθε η είδηση της ανάπτυξης αυτού του ρωσικού συστήματος ηλεκτρονικών παρεμβολών το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, δύναται να τυφλώνει νατοϊκά ραντάρ, να διαταράσσει το ηλεκτρονικό σύστημα καθοδήγησης, καθώς και την δυνατότητα δορυφορικής παρατήρησης και φωτογράφησης. Το ΝΑΤΟ επεξεργάζεται αντίμετρα για την αντιμετώπιση του.


 



kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου