1 Ιουν 2016

ΒΛΕΠΩ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΜΟΥ. ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΑΦΑΣΙΑ ΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ... «Βροχή» πέφτουν τα λουκέτα

Ήρθε η... ανάπτυξη - «Βροχή» πέφτουν τα λουκέτα

«Athens Ledra», η εταιρία security «Πυρσός» και η «Ηλεκρονική» ανήκουν πλέον στο παρελθόνΜέσα σε διάστημα 45 ημερών τρεις εταιρίες – κολοσσοί «κατεβάζουν ρολά», οδηγώντας ταυτόχρονα 1300 άτομα στην ανεργία.

Μετά από δεκαετίες παρουσίας στην ελληνική αγορά το ξενοδοχείο «Athens Ledra», η εταιρία security «Πυρσός» και η «Ηλεκρονική» ανήκουν πλέον στο παρελθόν, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση… σφυρίζει αδιάφορα για την οικονομική ασφυξία που επικρατεί στον ιδιωτικό τομέα και για τα… λουκέτα που πέφτουν «βροχή».

Κι όλα αυτά πριν ακόμα μπουν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ– ΑΝΕΛ προκειμένου να κλείσει την τελευταία αξιολόγηση με την Τρόικα.
Οικονομικοί παράγοντες που ζουν καθημερινά στους ρυθμούς της αγοράς χαρακτηρίζουν την αναστολή των εργασιών των τριών παραπάνω εταιρειών ως την κορυφή του παγόβουνου.


Μάλιστα προειδοποιούν την ελληνική πολιτεία για τον αφανισμό χιλιάδων επιχειρήσεων που θα επέλθει το επόμενο χρονικό διάστημα από το νέο φορολογικό… τσουνάμι που θα χτυπήσει τον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και τους εργαζόμενους.
Η διακοπή λειτουργίας του Athens Lydra στην αρχή της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου δεν αποτελεί καλό οιωνό, αφού παρά τα ιδιαίτερα προβλήματα της επιχείρησης αντανακλά την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας που έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο χρόνο.
Μπορεί η κυβέρνηση να προβάλλει διαρκώς ότι η επίκειται η «απογείωση της ελληνικής οικονομίας», ωστόσο η κατάσταση στην αγορά είναι δραματική. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η ΓΣΕΒΕΕ στα χρόνια της κρίσης έχουν κλείσει περί τις 250.000 επιχειρήσεις. Ακόμη χειρότερη όμως είναι η κατάσταση τον τελευταίο χρόνο. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 έκλεισαν 78% περισσότερες επιχειρήσεις σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Μητρώου.
Η κυβέρνηση έχει εναποθέσει πλέον τις ελπίδες της στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης που κατά τις εκτιμήσεις της θα αποκαταστήσει το  κλίμα ασφάλειας στην ελληνική οικονομία, ενώ με την εκταμίευση των δόσεων θα ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά και όπως δήλωσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ανοίξει ο δρόμος για την προσέλκυση επενδύσεων. Οι εκτιμήσει όμως των επαγγελματιών δεν είναι τόσο αισιόδοξες καθώς φοβούνται για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην εν γένει οικονομική δραστηριότητα οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο. Η πρόβλεψη για αρνητική έως μηδενική ανάπτυξη το 2016 στην καλύτερη περίπτωση δεν δημιουργεί αισιοδοξία. Στο πρώτο τρίμηνο του 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία παρέμεινε πάνω από το 24%. Η κυβέρνηση επαφιέται στη θεωρία του συμπιεσμένου ελατηρίου, ωστόσο οι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν σοβαρές αμφιβολίες για το εάν το ελατήριο θα μπορέσει να εκτιναχθεί μετά τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις. Αντίθετα όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ η ελληνική οικονομία είναι κουρασμένη μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης και η δυνατότητα ανάκαμψής της είναι περιορισμένη στο πλαίσιο της ίδιας πολιτικής.
Πάντως η κυβέρνηση στηρίζει ελπίδες στο νέο αναπτυξιακό νόμο που κατατέθηκε χθες στην Βουλή και θα παρουσιάσει αύριο ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Ο ξαφνικός θάνατος του Athens Ledra

Χθες το πρωί στη λεωφόρο Συγγρού ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Αθήνας, οπου έχουν …φιλοξενηθεί μεγάλες προσωπικότητες από το διεθνές jet set, ακύρωσε όλες τις κρατήσεις των πελατών του, ενώ παράλληλα η ρεσεψιόν ανακοίνωσε στους πελάτες που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα δωμάτια του πολυτελή κτιρίου να τα εγκαταλείψουν.

Λίγη ώρα αργότερα με επίσημη ανακοίνωση των μετόχων του »Ledra Hotel» γνωστοποιούνταν σε όλους η διακοπή των εργασιών του. «Η εταιρεία ΑΣΤΥ ξενοδοχειακές και τουριστικές επιχειρήσεις ΑΕ, ιδιοκτήτρια και διαχειρίστρια του Athens Ledra Hotel, ανακοινώνει την διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου από σήμερα 31 Μαΐου 2016 λόγω οικονομικών δυσχερειών. Θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις ως προς το μέλλον του ξενοδοχείου, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία».

Μετά από αυτές τις εξελίξεις περίπου 150 άτομα οδηγούνται στην ανεργία την ίδια ώρα που το ξενοδοχείο παρουσίαζε πληρότητα 100%, ενώ ο τρόπος με τον οποίο οι ιδιοκτήτες του αποφάσισαν να κλείσουν την πολυτελή μονάδα, θυμίζει έντονα το περσινό αιφνίδιο «λουκέτο» του ιστορικού ξενοδοχείου «Πεντελικόν». Οι εργαζόμενοι βρίσκονταν απλήρωτοι για 2,5 μήνες, ενώ αρκετοί από αυτούς έχουν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας. Παράλληλα καταγγέλλουν τους ιδιοκτήτες ότι προσπαθούν να κλείσουν με τεχνάσματα το ξενοδοχείο. « Θέλουμε και παλεύουμε να είναι ανοιχτό το ξενοδοχείο. Έχει 100% πληρότητα και θέλουμε τις δουλειές μας. Η αδιαφορία τους τόσους μήνες η καλύτερα χρόνια από τότε που έφυγε η Marriott και και η υπονόμευση του ξενοδοχείου μας έφτασαν σε αυτό το σημείο. Η διεύθυνση το οδηγεί στο κλείσιμο του, προκειμένου να το ανοίξει και πάλι αργότερα με πιο φθηνό εργατικό προσωπικό», είπε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ξενοδοχείου, Μπάμπης Τότσικας.

Εκατοντάδες οικογένειες στο… δρόμο

Δεν πρόλαβε καλά καλά να μεταφερθεί η είδηση του κλεισίματος του ιστορικού ξενοδοχείου της λεωφόρου Συγγρού και ένα δεύτερο «κανόνι» έρχεται να συνταράξει τον επιχειρηματικό κόσμο. Η εταιρεία «ΠΥΡΣΟΣ Security», που δραστηριοποιούνταν για 22 χρόνια στον τομέα της φύλαξης αποφασίζει να «κατεβάσει ρολά», οδηγώντας στην ανεργία περίπου 700 άτομα.


Τα πρώτα κακά μαντάντα για τους εργαζομένους της εταιρίας έφτασαν χθες το πρωί, όταν είδαν εκτελούνται μόνο τρία εκ των τριάντα δρομολογίων χρηματαποστολών που πραγματοποιούνταν σε τράπεζες σε καθημερινή βάση. Το γεγονός αυτό προκάλεσε υποψίες στους υπαλλήλους, οι οποίοι για αρκετό χρονικό διάστημα έμεναν απλήρωτοι ή λάμβαναν έναντι τα χρηματικά ποσά που τους οφείλονται. Λίγοι ώρα αργότερα οι φόβοι τους επιβεβαιώθηκαν με τον πιο δραματικό τρόπο. Ο διευθυντής Ασφαλείας της εταιρίας ανακοίνωσε στους υπαλλήλους ότι η εταιρία παύει τις εργασίες της «Με ενημέρωσαν οι συνάδελφοι ότι αρχικά οι τράπεζες τους είπαν πως σήμερα θα ήταν η τελευταία ημέρα συνεργασίας με την εταιρεία security. Μόλις επέστρεψαν μετά τις χρηματαποστολές στη βάση τους, ο διευθυντής ασφαλείας τους ανέφερε ότι κλείνει η εταιρεία» λέει στο protothema.gr ο πρόεδρος της ομοσπονδίας υπαλλήλων ασφαλείας, χρηματαποστολών και φυλάκων, Νίκος Παπακωνσταντινου.

Συνεχίζοντας, προσθέτει: «Εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, οι υπάλληλοι στην ΠΥΡΣΟΣ πληρώνονταν με καθυστέρηση που έφτανε έως και τους επτά μήνες. Με το κλείσιμο της εταιρείας θα μείνουν άνεργοι περίπου 700 άτομα». Οι υπάλληλοι αλλά και άτομα που δραστηροποιούνται στο συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο μιλούν για ένα προτετελεσμένο γεγονός, καθώς όπως αναφέρουν όλοι περίμεναν το τελευταίο χρονικό διάστημα την ημέρα που θα κλείσει η εταιρεία»ΠΥΡΣΟΣ».

Τα capital control και το… λουκέτο

Στις 13 Απριλίου η «Ηλεκτρονική Αθηνών» κηρύσσεται σε κατάσταση πτώχευσης, σύμφωνα με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Στα 45 κατάστημα της αλυσίδας ηλεκτρονικών ειδών μπαίνει… λουκέτο, ενώ 450 άτομα βρίσκονται στο δρόμο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης τα αίτια της αναστολής των εργασιών της εταιρείας οφείλονται στην οικονομική κρίση και στα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργήθηκαν με την επιβολή των capital control κατά τη διάρκεια του περασμένου καλοκαιριού. Η Ηλεκτρονική Αθηνών, δραστηροποιούνταν στην Ελλάδα από το 1958, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε…ανοιχτεί σε Βαλκάνια και Κύπρο. Σταδιακά άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα τα οποία συσσωρεύτηκαν και τελικά οδήγησαν στο κλείσιμο της.


«Παρά τις διαρκείς προσπάθειες της εταιρείας, η πορεία της οικονομίας, η περαιτέρω αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, τα capital controls που –εκτός των άλλων– ενίσχυσαν την καχυποψία των ξένων προμηθευτών προς τις ελληνικές επιχειρήσεις, σε συνδυασμό με την στάση των δανειστριών τραπεζών καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας.

Το επιχειρηματικό πλάνο, το οποίο συναποφασίστηκε από τις τράπεζες, τους προμηθευτές και τους μετόχους τον Απρίλιο του 2015 είχε δημιουργήσει βάσιμες προοπτικές για την ανάκαμψη της εταιρείας. Όσα συνέβησαν, από τον Ιούνιο του 2015 και μετά, υπονόμευσαν και στη συνέχεια ακύρωσαν στην πράξη οποιοδήποτε σχεδιασμό…Τα καταστήματα της Ηλεκτρονικής από αύριο, 14-4-2016, θα παραμείνουν κλειστά», ανέφερε στην ανακοίνωση της η Ηλεκτρονική.
protothema.gr

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου