26 Οκτ 2016

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΠΑΤΑΝΕ ΠΟΔΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΡΟΔΟ ΟΙ ΚΙΝΕΖΟΙ!

ΚΕΡΒΕΡΟΣ: ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ (!) ΕΝΑΠΟΘΕΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΠΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ. ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΧΑΜΠΑΡΙ ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΜΑΓΑΖΙ ΠΟΥ ΚΛΕΙΝΕΙ  ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΓΙΝΕΤΑΙ... ΚΙΝΕΖΙΚΟ!

 ΑΡΧΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ.

 ΤΑ ΒΛΕΠΕΤΕ ΑΥΤΑ ΜΕΛΛΟΘΑΝΑΤΟΙ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΣΦΑΓΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ?? (ΗΔΗ ΣΦΑΖΕΣΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ)
 ΕΒΡΑΙΣΜΟΣ = ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟ ΔΙΑΤΑΓΑΣ ΘΙΒΕΤ - ΚΙΝΑΣ - ΤΟΥΡΚΟΜΟΓΓΟΛΩΝ (ΞΕΣΤΡΑΒΩΘΕΙΤΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ)


ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΟ ΒΛΕΠΕ:

Η ΔΡΑΚΟΝΙΑΝΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΚΑΙ ΔΥΣΕΩΣ) ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΑΚΑΘΕΚΤΗ ΠΑΡΑ ΤΟ ΚΡΑΧ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Η ΚΙΝΑ



Η ΕΙΔΗΣΗ:

Κλιμάκιο της Cosco αναμένεται στη Ρόδο

 

Σε πολύ καλό δρόμο βρίσκεται η συνεργασία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου με την κινεζική εταιρεία Cosco τόσο για το θέμα της κρουζιέρας, όσο και γενικότερα για το θέμα των λιμανιών στα νησιά μας.


Η συνάντηση που έγινε την περασμένη Δευτέρα στον Πειραιά, φαίνεται ότι θα έχει άμεσα αποτελέσματα, διότι και από την πλευρά του κινεζικού ομίλου, υπάρχει άμεσο ενδιαφέρον για να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία.

Εάν μάλιστα υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, θα πρέπει να αναμένονται ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις στη δοκιμαζόμενη τοπική οικονομία, στον τομέα της κρουαζιέρας αλλά όχι μόνο.
Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος των Κινέζων είναι, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προγραμματιστεί να έρθουν στη Ρόδο εκπρόσωποι της εταιρείας για να συζητήσουν το πλαίσιο συνεργασίας σε συγκεκριμένη βάση.
Αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να γίνει πολύ σύντομα, μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Aπό πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο θέμα αυτό, και αναμένεται ότι θα αντιμετωπιστεί και ανάλογα.
Εκτιμάται ότι μία τέτοια συνεργασία θα έχει πράγματι πολλαπλά οφέλη, κυρίως στο θέμα του θαλάσσιου τουρισμού, που αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της τουριστικής πολιτικής για την περιοχή μας.
Λόγω μάλιστα της σημασίας που έχει, το θέμα της συνεργασίας το χειρίζεται προσωπικά ο περιφερειάρχης κ. Γ. Χατζημάρκος που επιδιώκει να προχωρήσει αυτή η συνεργασία το συντομότερο δυνατόν.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
 
Με κύριο θέμα τις αρνητικές προβλέψεις που αφορούν την κρουαζιέρα στην Ελλάδα τη σεζόν του 2017, που κάνουν λόγο για μείωση της τάξης του 30%, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος είχε συνάντηση με την διοίκηση της COSCO στα γραφεία του ΟΛΠ την περασμένη Δευτέρα, συνοδευόμενος από τον project manager του δικτύου υδατοδρομίων στο Νότιο Αιγαίο και ειδικό για θέματα κρουαζιέρας κ. Ιωάννη Μπρα και τον εκτελεστικό γραμματέα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου κ. Μιχάλη Τσουβαλά.


Η συνάντηση του κ. Χατζημάρκου με την διοίκηση της COSCO, διαχειριστή του λιμανιού του Πειραιά, είχε σκοπό να διερευνηθεί η δυνατότητα ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ COSCO και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στο Νότιο Αιγαίο και στη χώρα συνολικά.

'Όπως ανάφερε ο Περιφερειάρχης στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη, τα μηνύματα που έρχονται από όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κρουαζιέρας είναι ανησυχητικά για την σεζόν του 2017 η οποία μέχρι σήμερα δείχνει να κινείται με έντονα αρνητικό πρόσημο, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αντίστοιχες προβλέψεις και τα μηνύματα που έρχονται απο το εξωτερικό για τις αναμενόμενες αεροπορικές αφίξεις στα νησιά μας την επόμενη τουριστική περίοδο είναι ιδιαίτερα θετικά. Δεδομένου ότι έχει γίνει πλέον ο προγραμματισμός των εταιρειών για την επόμενη χρονιά, οι όποιες πρωτοβουλίες αναληφθούν, θα έχουν ως στόχο τη σεζόν του 2018.

Τα αίτια της πτώσης της ελληνικής κρουαζιέρας, όπως τα ανέλυσε ο κ. Χατζημάρκος, αποδίδονται τόσο σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ταραχές και η αστάθεια σε χώρες της ΝΑ Μεσογείου, που επηρεάζουν αρνητικά την ευρύτερη περιοχή αλλά και την Ελλάδα, όσο και σε εσωτερικούς παράγοντες όπως είναι οι προβληματικές υποδομές στα λιμάνια μας, η ελλειπής εμπορική εξυπηρέτηση των εταιρειών κρουαζιέρας σε αυτά, αλλά και το αναχρονιστικό, αναποτελεσματικό και δυσλειτουργικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την διαχείριση και λειτουργία των λιμανιών των νησιών μας και εμποδίζει την εξυπηρέτηση του κλάδου. Θεσμικό πλαίσιο βεβαίως, για την αναμόρφωση του οποίου η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία.
“Απαιτείται να εργαστούμε και εδώ με ρεαλιστικό σχέδιο, μεθοδικά και οργανωμένα και σήμερα, αν θέλουμε να δούμε αποτέλεσμα το 2018. Εμείς, σε ένα ακόμη θέμα που δεν έχουμε αποφασιστική αρμοδιότητα είμαστε διατεθειμένοι να δουλέψουμε. Μένει να αποδειχθεί αν όλοι αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και βεβαίως αν επιθυμούν την βοήθεια” ανέφερε ο κ. Χατζημάρκος.

Η στρατηγική συνεργασία που επιδιώκει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου έχει στο επίκεντρό της τον σχεδιασμό της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά, που θέτει στόχο την μετατροπή του στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου, σε κέντρο της μεσογειακής κρουαζιέρας και home port για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου.

“Η χώρα έχει ανάγκη την αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά. Η συζήτηση που κάναμε με την COSCO, αφορούσε πώς μπορούμε να συνδράμουμε κι εμείς στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας, ώστε να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, με δεδομένο ότι στο Νότιο Αιγαίο βρίσκονται ορισμένοι από τους κορυφαίους προορισμούς κρουαζιέρας διεθνώς, όπως η Ρόδος, η Σαντορίνη, η Μύκονος και πολλοί άλλοι ιδιαίτερα σημαντικοί προορισμοί ενώ δυνατότητες να μπουν στον χάρτη της παγκόσμιας κρουαζιέρας έχουν και άλλα νησιά μας. Δεν νοείται οποιοδήποτε σχέδιο για την κρουαζιέρα είτε της COSCO, είτε των πλοικτητριών εταιρειών, που δεν θα περιλαμβάνει αυτούς τους προορισμούς” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος.

Τα πιθανά επίπεδα συνεργασίας που συζητήθηκαν στην διάρκεια της συνάντησης είναι τρία: οι δράσεις προβολής της Περιφέρειας και η εναρμόνισή τους με τα σχέδια δράσης της βιομηχανίας της κρουαζιέρας, ο σχεδιασμός νέων τουριστικών προϊόντων και αντίστοιχων προορισμών, ελκυστικών για τους επιβάτες της κρουαζιέρας, που θα απαντούν στη ζήτηση της αγοράς και η αξιοποίηση της προνομιακής σχέσης της COSCO με την τεράστια τουριστική αγορά της Κίνας.
Ο κ. Χατζημάρκος κατέληξε λέγοντας: “Η COSCO μπαίνει δυναμικά στην υλοποίηση των σχεδίων της για την αναβάθμιση του λιμανιού του Πειραιά και εμείς οφείλουμε να συνεργαστούμε με όλους τους φορείς της πολιτείας και της αγοράς για την επίτευξη του κοινού στόχου της στήριξης του πολύ σημαντικού για τον τουρισμό και τα νησιά μας, του κλάδου της κρουαζιέρας, ιδιαίτερα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο”.

 kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου