17 Ιουλ 2017

Η ΠΥΡΑΥΛΑΚΑΤΟΣ ΣΤΑΡΑΚΗΣ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΒΑΦΗ (PHOTOS)

Το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα, η Διοίκηση Ταχέων Σκαφών του Αρχηγείου Στόλου Π.Ν προέβη στη βαφή πειραματικής παραλλαγής επί της πυραυλακάτου “ΣΤΑΡΑΚΗΣ” υιοθετώντας πρακτική πολλών σκανδιναβικών χωρών με ανάλογο αρχιπελαγικό περιβάλλον που ευνοεί τη χρήση πυραυλακάτων. Τα στελέχη της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών κατέληξαν στη νέα βαφή βλέποντας ανάλογου εκτοπίσματος σκάφη ξένων χωρών από την επιχείρηση UNIFIL του ΟΗΕ στην Ανατολική Μεσόγειο. Είχαν προηγηθεί υπηρεσιακές αναφορές από τα στελέχη της πυραυλακάτου “ΣΤΑΡΑΚΗΣ” και της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών προς Αρχηγείο Στόλου και ΓΕΝ αντιστοίχως. Είναι η απόδειξη πως τα στελέχη του Π.Ν διαρκώς βελτιώνουν τακτικές και πρακτικές μεγιστοποιώντας τα υφιστάμενα μέσα. 

Ο χρωματισμός αυτός δημιουργεί αντανακλάσεις με τη θάλασσα και τη φύση (πχ ήλιος) μειώνοντας το οπτικό ίχνος της πυραυλακάτου και κατ’ επέκταση βοηθά στην απόκρυψη και αγκίστρωση της πυραυλακάτου. Αντίστοιχος χρωματισμός χρησιμοποιείται από τα RIB των φρεγατών καθώς και τα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου της ΔΥΚ. Τα χρώματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι τέτοια ούτως ώστε να προσομοιάζουν τα χρώματα και τις αντανακλάσεις της θάλασσας, του βράχου και του ήλιου. 
Τη παρούσα χρονική στιγμή πραγματοποιούνται δοκιμές και αξιολογήσεις μέσα από ασκήσεις (“ΚΑΤΑΙΓΙΣ” και “ΟΡΜΗ”) και ήδη τα πρώτα συμπεράσματα είναι πολύ θετικά. Στόχος του Π.Ν είναι η επέκταση ανάλογης βαφής και στα υπόλοιπα σκάφη της Διοίκηση Ταχέων Σκαφών με προοπτικές και για την Διοίκηση Πλοίων Επιτηρήσεως. Σημειώνεται πως η υφιστάμενη βαφή προορίζεται για μείωση του οπτικού ίχνους και όχι του υπέρυθρου. Θα ήταν ευχής έργο η επέκταση και στο υπέρυθρο φάσμα. 
Η φωτογραφία της πυραυλακάτου “ΣΤΑΡΑΚΗΣ” από την Κάσο στο πλαίσιο εκδηλώσεων: 
Πρωτοπόροι στη παραλλαγή σκαφών είναι οι Σκανδιναβικές χώρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι παρακάτω φωτογραφίες: 
πηγη
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου