1 Οκτ 2017

Η Τουρκία αυξάνει τους φόρους κατά 2,32 δις δολλάρια για να αγοράσει περισσότερα οπλικά συστήματα



Στην αύξηση των φόρων πρόκειται να προχωρήσει η Τουρκική κυβέρνηση με σκοπό την απόκτηση περισσότερων οπλικών συστημάτων λόγω των γεωπολιτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα.
Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Naci Agbal σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα συγκεντρωθούν από τους νέους φόρους θα διοχετεύονται κατευθείαν στον προυπολογισμό για την αγορά οπλικών συστημάτων και όχι στον κρατικό προυπολογισμό.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η είσπραξη 8 δις δολαρίων  για το οικονομικό έτος 2018 από τους νέους φόρους εκ των οποίων τα 2,32 δις δολάρια θα διοχετευτούν για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 το τουρκικό κράτος έχει δημιουργήσει ένα Ταμείο Στήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας του οποίου τα έσοδα προέρχονταν και προέρχονται από τους φόρους που έχουν επιβληθεί στα καύσιμα, στο καπνό, στα οινοπνευματώδη ποτά, στα τυχερά παιχνίδια και από τα έσοδα που έχει το ίδρυμα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων από την εκμετάλλευση των περιουσιακών του στοιχείων.
Κατά μέσο όρο το Ταμείο Στήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας εισπράττει από τους έμμεσους φόρους κάθε χρόνο 1,3-1,4 δις δολάρια τα οποία διοχετεύονται κατευθείαν στην αγορά και στην εγχώρια ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του διεθνούς αεροδρομίου της Κωνσταντινούπολης Sabiha τα οποίο ανήκει στο ίδρυμα και από αυτό εισπράττει 150 εκατ. δολάρια το χρόνο. Ανάλογα παραδείγματα υπάρχουν και με άλλα ακίνητα και επενδύσεις που ανήκουν στο ίδρυμα.
Μετά την εφαρμογή της νέας απόφασης ο χώρος της Άμυνας θα αποκτήσει και τρίτο προυπολογισμό στρατιωτικών προμηθειών, δηλ. τον ετήσιο προυπολογισμό εξοπλισμών του υπουργείου, τον προυπολογισμό εξοπλισμών του Ταμείο Στήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας και τον νέο προυπολογισμό που θα ενισχύεται από τα έσοδα των νέων φόρων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς τα ετήσια έσοδα των δύο ταμείων (δηλ. το Ταμείο Στήριξης Αμυντικής Βιομηχανίας & το νέο Ταμείο Εξοπλισμών) εκτός από τον επίσημο προυπολογισμό εξοπλισμών θα φτάσουν τα 3,6 με 3,7 δις δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στον ετήσιο αμυντικό προυπολογισμό της Ελλάδας !!!
πηγη

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου